آرتروز و تغذيه مناسب
بيماريهاي مفصلي و آرتروز از بيماريهاي بسيار شايع در جوامع مختلف محسوب ميشود كه به رغم مطالعات زياد درباره اين بيماري همچنان مطالب ناشناخته بسياري درباره آن مطرح است. آرتروز در مفاصل مختلف و بويژه در مفصل زانو موجب ناتواني شديد در بيماران ميشود و حركت آنان را محدود ميسازد. بررسيهاي اخير دانشمندان كه درباره عوامل موثر در پيشگيري اين بيماري انجام شده نشان ميدهد افزودن نوعي اسيدآمينه به نام گلايسين به رژيم غذايي ميتواند نقش پيشگيرانه داشته باشد. در واقع كمبود اين اسيدآمينه در غذا خطر بروز بيماريهاي آرتروز را افزايش ميدهد.
در مقابل غذاهايي نظير گوشت قرمز و محصولات لبني مقادير زيادي اسيدآمينه دارند.
بـراسـاس يكسري مطالعات پزشكي حدود يكسوم افرادي كه از بيماري آرتروز رنج ميبرند به سولاتينها يا بـعـضــي از گـيـاهـان حـسـاس هـسـتـنـد، لـذا مـوادي چـون سيبزميني، انواع فلفل و گوجهفرنگي بايد از برنامه غذايي اين افراد حذف شود.
از طرفي مصرف آب روزانه 6 تا 7 ليوان براي رفع سموم از بدن اين افراد مناسب است.
آنچه كه بايد خورد و نبايد خورد
رژيم غذايي كه حاوي فيبر بيشتري باشد همچنين مصرف ميوهها و سبزيجات تازه، ماهي، دانهها و غلات سبوسدار و سويا در كنترل علائم اين بيماري بيتاثير نيستند.
از ميان ميوهها گيلاس و آلبالو براي كاهش درد مفاصل، روماتيسم و نقرس بسيار مفيد هستند.
موادغذايي كه نبايد توسط اين بيماران مصرف شود شامل غذاهاي داراي آلزالات بالا نظير ريواس، زغالاخته، آلوها، كنگر و اسفناج همچنين غذاهاي خانواده گياهان تاجريزي شامل گوجهفرنگي، بادمجان، سيبزميني، فلفلها و تنباكو و غذاهايي كه موجب تورم و آبآوردگي ميشوند نظير گندم سياه، تمامي چربيهاي حيواني و شكر.
نقش ويتامينها
مطالعات جديد اهميت تغذيه را چه در ايجاد و چه در پـيشرفت آرتروز نشان داده است. از اينرو افرادي كه ويتامينC كمتري مصرف ميكنند بيشتر به آرتروز مبتلا ميشوند و همچنين ويتامينE در پيشگيري از آرتروز موثر است و افرادي كه سطح پايين ويتامينD دارند ضايعات آرتروزي در آنها پيشرفت بيشتري دارد.